Lymfesystemet

Hos Beautystyle salon tilbyder vi behandling inden for lymfesystemet.

Lymfesystemets opbygning og funktion

Kroppens lymfesystem kan bedst beskrives som et spindelvæv. Der består af et kæmpe net af forgrenede kar, der gennemstrømmer alle kroppens væv og organer. I dette fintmaskede spindelvæv findes milliarder af hvide blodlegemer, hvis funktion er at bekæmpe infektioner, der er forårsaget af bakterier og virus. Lymfesystemet består af lymfe, lymfekar, organer og lymfeknuder (også kaldet lymfekirtler). Med til lymfesystemet hører også: Milt, brissel, mandler, blindtarm og Peyerske Plaques (væv ved

Læs mere om lymfedrænage massage

Lymfekirtlernes funktion

I lymfeårerne fragtes en tynd og gennemsigtig væske – lymfen. Lymfekirtlerne presses sammen af kroppens forskellige bevægelser. På den måde holdes væsken i bevægelse. Al kroppens lymfe filtreres undervejs i lymfekirtlerne. Dem har vi mellem 500 og 1.000 af. De er afgørende for styrken af vores immunforsvar. 

Hvide blodlegemer også kaldet lymfocytter, der skal bruges i kampen mod virus og bakterier, modnes her. lymfekirtlerne vokser i størrelse under en sådan kamp. En vigtig opgave for lymfekirtlerne er at kunne kende det gode fra det onde. Så ikke noget forkert angribes af de hvide blodlegemer.

De hvide blodlegemers funktion

De hvide blodlegemer har den unikke egenskab, at de faktisk genkender infektioner, som tidligere har angrebet kroppen. De hvide blodlegemer er også i stand til at producere beskyttende antistoffer mod forskellige sygdomsfremkaldende elementer.

Et godt helbred hænger uløseligt sammen med lymfens evne til at kunne bevæge sig frit.

Lymfesystemet opsamler dagligt 2 – 3 liter lymfe, som transporteres op gennem kroppen til halsvenen, hvor det løber tilbage i blodbanerne. Lymfen siver, for den har ingen selvstændig pumpe. Transporten sker ved kroppens bevægelse, musklernes arbejde, lymfekarernes egen motorik og mellemgulvets bevægelse via åndedrættet.

Lymfesystemets opgaver

Lymfesystemets vigtigste arbejdsopgaver er:

Lymfekirtlerne er samlet i klynger ved blodkarrene. De største lymfekirtler findes i lysken, i armhulerne, på halsen og i bugen. På disse steder foregår der en stor oprydning af elementer, som kan skade kroppen, hvis de ikke udskilles. Dette kan være affaldsstoffer såsom mikroorganismer og brugte/døde blodceller.

Ofte stillede spørgsmål

Har du været i behandling for kræft og udviklet lymfødem, vil du normalt blive tilbudt lymfødembehandling på et sygehus i din region. men du har også mulighed for at søge om tilskud til din egen pressoterapi kompressor og vil som hovedregel blive bevilget et tilskud.

Kildeangivelse:

 • Per Boye Hansen, speciallæge, overlæge, Hæmatologisk afdeling, Roskilde sygehus, Københavns Universitet.
 • Camilla Sachs, speciallæge, i almen medicin, Birkerød.
 • Hans Carl Hasselbach, professor, overlæge, dr. med. Hæmalogisk afdeling., Roskilde sygehus, Københavns Universitet.
 • Trække vejret helt ned i maven
 • Få mere motion
 • Øge mængden af frisk luft
 • Sidde og/eller sove med benene oppe
 • Spise sundt og helt undgå sukker og kulhydrater
 • Anskaffe dig din egen pressoterapi kompressionspumpe
Skriv til os

Har du spørgsmål?

Er du interesseret og vil du gerne høre mere eller har du spørgsmål? Udfyld kontaktformularen, og vi svarer tilbage hurtigst muligt – typisk indenfor 24 timer.


  Lad os finde en dag

  Hvad skal du på mandag? tirsdag? onsdag? torsdag? fredag? lørdag?

  Behandlinger der hver især vil gøre dig smukkere. Jeg inviterer dig til at book en tid til en snak om hvordan jeg kan hjælpe dig til at blive endnu smukkere. Jeg fortæller dig om alle mine forskellige behandlinger og du kan få svar på eventuelle spørgsmål. Ring og aftale tid på tlf. 53 56 84 86 eller book tid online.